Οι κοινές μυρμηγκιές είναι καλοήθεις όγκοι με υπερκερατωσική επιφάνεια, που οφείλονται σε διάφορους τύπους του ιού H.P.V. Εντοπίζονται σε ραχειές, παλαμίες και πελαματιαίες επιφάνειες των άκρων. Ο ιός μεταδίδεται από μολυσμένα δάπεδα, πισίνες, σάουνες και εισβάλλει μέσα από επιφανειακές λύσεις του δέρματος.

Στο πέλμα, οι ακροχορδώνες, λόγω βάρους και συμπίεσης, πιέζονται με αποτέλεσμα πολλές φορές κατά την βάδιση ή την ορθοστασία να προκαλούν δυσμορφία ή πόνο.

Πολλές φορές είναι χρόνια κατάσταση, η οποία υποτροπιάζει. Οι μυρμηγκιές του πέλματος μπορεί να είναι μονές ή πολλαπλές σε ομάδες που έχουν μορφή κουνουπιδίου ή μωσαϊκού. Στους όνυχες ο ιός εισβάλλει από τις πλαϊνές πτυχές ή το υπονύχιο και οδηγούν σε υπέδιεργερσή της.

Στο ποδολογικό μας κέντρο, οι μυρμηγκιές αντιμετωπίζονται με επιτυχία. Εκ πρώτης όψεως οι μυρμηγκιές συγχέονται πολλές φορές με τους κάλους μόνο μετά την αφαίρεση της υπερκεράτωσης είναι ευδιάκριτος ο όγκος και το βάθος της. Στην συνέχεια χρησιμοποιείται διαβρωτικό διάλυμμα, που βοηθά στην αποφλείωσή της. Τα τριχοειδή αγγεία τα οποία έχουν θρομβωμένο αίμα, ενδεχομένος να προκαλούν ελαφριά αιμορραγία με πόνο.

Ενδύκνειται επίσης και το Soft-Laser. Απαιτούνται δύο – τρείς συνεδρίες για το ενδεχόμενο αποφυγής υποτροπιασμού.