Η ονυχόφωσηΚάλος στον αύλακα του όνυχα, είναι μια δερματική βλάβη που δημιουργείται από την ανάπτυξη και τη συσσώρευση κερατινοποιημένων επιδερμικών κυττάρων κάτω από το σώμα του όνυχα και στις πλαϊνές πτυχές του. Αυτή η τραυματική υπερκεράτωση είναι επώδυνη. Παίρνοντας μορφή κάλου με πυρήνα διεισδύει στα μαλακά μόρια της κοίτης που έχει ιδιαίτερα πολλές νευρικές απολήξεις και αιμοφόρα αγγεία.
Τα αίτια είναι η δυστροφία του όνυχα, δυσμορφία πέλματος, μηχανικές πιέσεις, παχυσαρκία, ακατάλληλα υποδήματα, παθολογία.
Το μέγεθος το σχήμα το πάχος και η πυκνότητα διαφέρουν ανάλογα με την αιτία που το προκαλεί.
Οι πιο συνηθισμένες δυσμορφίες ονυχίων που δημιουργούν ονυχόφωση είναι ο οστρακοειδής όνυχας, το νύχι τρομπέτα, η πληκτροδακτυλιά, η ονυχωγρύπωση, και η ονυχομυκητίαση.
Το άλγος που προκαλεί μια ονυχόφωση είναι οξύ και διάχυτο. Ο ειδικός Ποδολόγος ανώδυνα και αναίμακτα, αφαιρεί αυτά τα ενοχλητικά ογκίδια αποφορτίζοντας το σημείο. Ο νάρθηκας ορθονυχίας είναι συνήθως το επόμενο βήμα για να διορθωθεί η δυσμορφία του όνυχα. Αυτό έχει ως συνέπεια τη μείωση της πίεσης που ασκεί στους αύλακες.