Δυσμορφία του όνυχα (κυρίως μεγάλων δακτύλων). Τα νύχια αυτά μοιάζουν με κέρας ή νύχι αρπακτικού πουλιού. Είναι ιδιοπαθής ή επίκτιτη.
Η επίκτιτη ονυχογρύπωση οφείλεται κυρίως σε μικροτραυματισμούς από στενά και μυτερά παπούτσια αλλά και από τροφικές διαταραχές. Πολλές φορές συνυπάρχει με ονυχομυκητίαση.
Στην ονυχογρύπωση τα νύχια είναι δύσμορφα, πεπαχυμένα, επιμηκυμένα, με επιμηκείς κυματοειδές γραμμώσεις, με κυρτότητα στα πλαϊνά. Το χρώμα κιτρινοπράσινο, καφέ, μελανό.
Αιτία είναι ότι η μία πλευρά της μήτρας του νυχιού αναπτύσσεται γρηγορότερα από την άλλη και έτσι καθορίζεται η φορά της ανωμαλίας. Η υπερβολική ανάπτυξη του νυχιού δεν σταματά στο υπονύχιο αλλά προεξέχει 6-8 εκατοστά και κυρτώνει προοδευτικά παίρνοντας ελικοειδή μορφή.
Η συγγενής-ιδιοπαθής ονυχογρύπωση κληρονομείται και εμφανίζεται κυρίως από νηπιακή ηλικία.
Επιπλοκές της ονυχογρύπωσης είναι ονυχομυκητίαση, μολύνσεις, και υπονίχιοι κάλοι.
Ιατρικά συνιστάται η διαδοχική μερική ή και ολική αφαίρεση του νυχιού, διότι υπάρχει πιθανότητα σε κάποια φάση αφαίρεσης να αρχίσει η φυσιολογική αναγέννηση.

Το δε αποτέλεσμα είναι ατροφικό νύχι ή ανωνυχία (απουσία ονύχιου δίσκου από την ονυχοφόρα φάλεια)
Στο ποδολογικό μας κέντρο η ονυχωγρύπωση αντιμετωπίζεται ανώδυνα και αναίμακτα. Με ειδικά σκευάσματα και τροχό περιποιείται το υπερτροφικό νύχι. Καθαρίζει την ονυχαία αύλακα, αφαιρεί όλες τις υπερκερατώσεις και τον υπονύχιο κάλο.